RSS Feed

Sernik na zimno – smak dzieciństwa!

Dziś, kochani, przygotujemy danie, które wiele z nas pamięta z czasów PRL — przepyszny trzywarstwowy sernik na zimno 🙂 Uwaga weganie: po zastąpieniu żelatyny agarem w proporcji 1:1,5, serka waniliowego serkiem tofu, a śmietany mlekiem sojowym wyjdzie wam pyszny wegański „sernik!” Maliny GMO możecie też zastąpić dzikimi jagodami, które samodzielnie zbierzecie w Puszczy Kampinoskiej przy świetle księżyca, tarzając się na golasa w darni i śpiewając piosenki o zespoleniu z Matką Naturą. Tylko uwaga na dziki!

Potrzebne nam będą:

  • paczka biszkoptów,
  • cztery 200-gramowe opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 20-gramowe opakowanie żelatyny,
  • 400-gramowy kubek tłuściutkiej śmietanki 30%,
  • dwie łyżeczki cukru pudru,
  • owoce i galaretka.

Biszkopty układamy w płaską warstwę na dnie tortownicy (ja mam 28-centymetrową, jest nieco za duża na ten serniczek). Do miski przekładamy serki.

Śmietanę wlewamy do wysokiego kubka, dosypujemy cukier puder i ubijamy.

Sprawdzamy, czy śmietanka jest dobrze ubita. Uwaga! Nie próbujcie tak sprawdzać sami, ja jestem profesjonalistą. Tym samym profesjonalistą, który kilka minut wcześniej postanowił dowiedzieć się, co się stanie, jeśli dla śmiechu przestanie się trzymać kubek podczas ubijania. W tym miejscu mógłbym wam opowiedzieć, jak za pomocą kubka i miksera namalować idealny okrąg śmietaną, dlaczego w kuchni należy zawsze nosić fartuch oraz jak mimo fartucha upierdolić się od stóp do głów.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (100-200 ml) na malutkim gazie, nie gotujemy. Dolewamy do serków, przekładamy też do miski śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. W międzyczasie przygotowujemy owoce i galaretkę. Jak pisałem, ja użyłem malin i malinowej, ale sprawdza się też np. kombinacja brzoskwiń z puszki i galaretki brzoskwiniowej. Kanoniczne są oczywiście truskawki, mniam 🙂

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jedynie dodatkowo sprytnego zabiegu: podgrzewamy ją i rozpuszczamy w małej ilości wody, rozpuszczoną uzupełniamy zimną wodą z lodówki. W ten sposób szybciej wystygnie.

Galaretka nam gęstnieje (najlepiej wstawić ją po wstępnym schłodzeniu do lodówki), my tymczasem układamy owoce na stężałym serniczku.

Kiedy galaretka zrobi się nieco gęsta (na tyle, żeby nie przeciekła bokami przez warstwę serka i tortownicę; been there, done that, cried me a river), wylewamy ją na sernik. Wstawiamy na finalne chłodzenie do lodówki. I gotowe! Podawać z czerwonym wytrawnym winem, resztą biszkoptów i zebranymi w lesie weganami. Smacznego!

Advertisements

25 responses »

  1. Czai się w szczegółach?

  2. Macki Cthulu wetknięte w naszą rzeczywistość pod odpowiednim kątem wyglądają jak My Little Pony, myślałem że to common knowledge?

  3. To ja tylko chciałam dodać, że kombinacja ananas plus galaretka ananasowa oraz kiwi i galaretka kiwi, się nie sprawdzają. Galaretka nie zastyga, skubana.

  4. @krololwanocy

    Przyjrzyj się ogonom koników.

  5. Pentagram z malin. Szatan jest dzisiaj mocny jak dawno nie był!

  6. Ja też się zawsze upierdalam. Ależ sprytny paten z galaretką! Wegan na koniec to fajny dodatek, o ile tylko jest średnio wysmażony. Elo!

  7. Cthulhu się przebrał z okazji Halloween, ale jednak skrzydełka go zdradzają 🙂 Na innego Pony śmietana by wypadła ;P

  8. „Kiedy galaretka zrobi się nieco gęsta (na tyle, żeby nie przeciekła bokami przez warstwę serka i tortownicę; been there, done that, cried me a river)”

    Uch, raz zatopiłem galaretką całą lodówkę, kto by pomyślał, że to cholerstwo przecieknie nawet do zamrażarki.

  9. Uch, raz zatopiłem galaretką całą lodówkę

    Bracie!

  10. W serniku^W senniku egipskim jest napisane:
    galaretki z ananasa/kiwi zrobić nie możesz – kłopoty niespodziewane Cię czekają (to samo, gdy kołka w ziemię, namiot, te sprawy).

    „Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów, np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe zagotowanie owoców, albo też przez użycie wody, w której zagotowano papryczkę chili (występująca w niej kapsaicyna likwiduje te enzymy). Innym sposobem jest użycie do sporządzenia galaretki surowca nie zawierającego białka, np. karagenu.”

  11. Część galaretki jeszcze w stanie półpłynnym można zmiksować z częścią serkośmietany. Uzyskuje się w ten sposób przesłitaśne kolorki.

    Żeby galaretka nie rozpełzła się po lodówce, można zafoliować dookoła tortownicę. I bardziej kinky, i schludniej.

  12. Widzieliście: http://innatthecrossroads.com/ ? Blog korzeniami sterczący w „Grze o Tron” G.R.R.Martina. Może zainteresuje cthulinarnych geeków.

  13. Cthulhu does not approve Ponies. Ponies are faggotry.

    PS. Bartu napisz coś na BdB!

  14. Ponies are faggotry.

    Jak dla kogo. Dla mnie są zdecydowanie bardziej przerażające niż Cthulhu.

  15. Richard approves ponies.

    http://www.lfgcomic.com/page/42

  16. W środku pentagramu dorysować lukrem płonące oko i mamy Znak Starszych Bogów!

  17. Agar w serniku na zimno się nie sprawdza (tzn: u mnie się nie sprawdził), draństwo tężeje jak tylko przestanie wrzeć, wlany do masy serowo-śmietanowej tworzy plugawe grudy, którymi się potem pluje. Podobno karagen jest lepszy, ale nie upolowałam jeszcze.

  18. matka natura? miales na mysli shub-niggurath, oczywiscie?

  19. Niestety, Shub-Niggurath jest na bazie żelatyny, więc weganie cannot into Shub-Niggurath.

  20. Chciałem nieśmiało zauważyć, że to, co jest błędnie brane za dziki z Puszczy Kampinoskiej, są to prawdopodobnie tamtejsze bardzo duże i złośliwe komary.

  21. Czy zamiast biszkoptów można użyć pizzy pepperoni? Lubię, ale jako amator w kwestii gotowania z przedwiecznym Inicjatorem Który Se Śpi delikatnie zapytuję.

  22. Rolmlecz FTW!

    A kucyki profeska, chociaż brakuje mi Twilight Sparkle.

  23. Twilight Sparkle? Bzykałem. Jest przereklamowana.

  24. genialne wpisy:D

Skomentuj :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: